Bokrecension- Genomskinlig grå

Hej! Hur mår ni? Jag tänkte bjuda på en ny bokrecension. Jag har nyligen läst klart Elin Nilssons bok ”genomskinlig grå” Hon berättar hur det är att sitta i rullstol sedan födseln, fördomar och hur folk både kan behandla henne och se på henne. Läste klart boken på en vecka. Så bra, jag som sitter i rullstol känner en stor tacksamhet över att hon har skrivit boken.

Den handlar om Elin som föds med Cerebral Pares eller förkortning (CP) Som tyvärr många använder som skällsord eller som att personen är dum i huvudet. Jag föddes med samma diagnos. Så jag är också uppvuxen med att höra att folk använder den förkortningen som antingen skällsord eller att man är efterbliven. När folk får höra att man har just den diagnosen så blir dom ställda och tror att man inte klarar nånting (om dom inte har sett mig än) Just cerebral pares finns det så många variationer av eller enkelt beskrivet det är väldigt inviduellt hur mycket eller lite diagnosen kommer påverka dig. Och det tar hon upp i boken och beskriver, att bara för att du har just cerebral pares så behöver det inte alltid betyda att den är så allvarlig. Som många annars tror. Hon bryter fördomar om vad man kan och att man vill vara ”normal” som alla andra.

Jag tycker att alla ska läsa denna bok. Den är så viktig och så bra. Oavsett om du är chef, eller bara vanlig anställd läs den. Som sagt vi har samma diagnos och och i våra fall blev det ganska milda diagnoser men det skiljer sig lite mellan oss. Dock så finns det ju dom som har så grova Cerebral pares som inte kan prata eller ta hand om sig själv. Men det finns ju även dem som har en ensidig cerebral pares som kan gå och bara påverkar ena sidan av kroppen. Det vi båda kan är att prata, klara oss själva till en viss del. Vi båda kan gå om vi håller i något. (korta sträckor) Men VI kan gå! Ibland har det varit som att läsa om mig själv.

Jag kommer göra ett till inlägg om denna bok och hur jag kan relatera till denna, Men är det nån bok ni ska läsa i år så är det hennes bok.

Kram/Amanda

10 reaktioner på ”Bokrecension- Genomskinlig grå

 1. Jag har också funderat på att läsa den. Så viktigt budskap, och jag blir också så arg och upprörd på alla fördomar som finns. Det finns alltid olika grader av allting, och bara för man har en CP skada så innebär det inte att man är ”dum i huvudet” som du säger. Tragiskt att vi inte kommit längre än så då det gäller vissa diagnoser. Visste inte heller vilken diagnos du hade, och egentligen är det oviktigt. Det är ju Amanda som är viktigaste, ingenting annat.

  Gillad av 1 person

  • Nej jag har väl inte riktigt vågat sagt vilken diagnos det är just pga alla fördomar som finns. Men det är som du säger inte det viktigaste heller😊

   Gilla

 2. Det är tråkigt att folk använder det som skällsord och det är inte ok.
  När jag växte upp och gick i gymnasiet så sa en lärare att dom som va dyslektiker är mindre värda och helt dumma i huvudet .

  Tycker folk dömer så fort och det är verkligen inte ok och dom som har dyslexi kan läsa och skaffa jobb se bara på mig

  Gillad av 1 person

 3. Vad kul med bok recensioner 🙂 jag verkligen älskar böcker!! Och ju fler recensioner jag får desto mer tips på böcker ja kan läsa 😀

  Folk dömmer alldeles för fort, har varit vän med en som hade dyslexi och inte fan va hon mindre smart bara för de. Människor har alldeles för mycket fördommar

  Gillad av 1 person

 4. Spännande att du recenserade just den boken, jag har länge tänkt köpa den men inte gjort det ännu. Jag har ända sedan jag var liten irriterat mig när någon använt den typen av skällsord…”har du damp, eller?” elelr ”är du helt CP-Skadad?” Jag har alltid sagt ifrån och fått mycket skit för det.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s