En lång dag men produktiv

Hej!

Hur mår ni+

Jag mår bra jag är lite sliten nu faktiskt. Varit en rätt produktiv dag från 12:30 fram till nu. Åkte till Köping och träffade min psykolog och var ett bra möte, dock så fick hon mig att börja fundera lite. När jag gick i skolan så gjordes det en utredning för if eller så som många känner till ordet ”lätt utvecklingsstörning” Nu heter det intellektuell funktionsnedsättning. Vilket jag tycker låter mycket bättre. Därav if. Så det har nu hon fått läst den utredningen som gjordes och ja jag har en lätt intellektuell funktionsnedsättning. Jag berättade för henne om att jag vill studera till medicinskt sekreterare på yrkeshögskola. Grejen är det att hon sa att det är väldigt höga krav och att man ska lära sig inom en viss tid. Visst kan jag söka utbildningen. Men hon tror att det kan bli svårt för mig och även att det kan påverka min självkänsla.

Så vi började prata om saker jag skulle kunna göra för när jag satt där och vi pratade om det kändes det jobbigt. För jag vill ju vara som alla andra som har jobb. Fast hon nämnde ju att jag vill föreläsa om hur det är att sitta i rullstol och att bryta mot normen. Vilket jag fortfarande vill. Att ha ett arbete jag själv kan styra över när och hur mycket jag vill arbeta. Hon sa att jag kan jobba med det, skriva böcker. Ja jag kanske inte kan ha ett vanligt jobb men jag kan då istället försöka nå mina drömmar om att bli föreläsare. Jag har inte riktigt accepterat det än. Kom hem med ångest och hopplöshet. Men ju mer jag tänker på det så känns det mer okej.

Jag är nog mest orolig och rädd att folk inte vill vara med mig eller tror att jag är ”dum i huvudet” eller inte förstår något för att jag har en lätt intellektuell funktionsnedsättning eller tycker jag är konstig. Bara för att jag inte är som alla andra, För jag är fortfarande jag, men jag har vissa svårigheter.

Kameran är igång

Så nu går jag i tankar om att verkligen ta tag i den drömmen om att få föreläsa och få hålla på med bloggen och youtube. Tanken är att jag vill lära ut och få jobba med människor och via youtube och bloggen kan jag göra det. Jag vill jobba som föreläsare lär ut och samtidigt skriva på bloggen filma till youtube.

Funderar på att göra in video om vad intellektuell funktionsnedsättning är och hur man får den diagnosen. Så ja det är väl mina tankar just nu. Om det är någon som läser min blogg som känner någon som jobbar med föreläsning kontakta mig. Nu tänkte jag avsluta med min senaste video

Kram/Amanda

Kram/Amanda

23 reaktioner på ”En lång dag men produktiv

 1. Lycka till med drömmar!! Jag tror dock att det är väldigt svårt att slå genom med YouTube. Kanske du kan ha YouTube som komplement efter att du har börjat föreläsa.

  Gilla

 2. Men alltså vänta nu, sa din psykolog till dig idag att det kan bli svårt för dig att plugga till medicinsk sekreterare för att du har en funktionsnedsättning? För det första så kan man alltid få sina studier anpassade, det betyder att du får hjälp av specialpedagog eller speciallärare. Du får tid och hjälp med studierna och kan därmed fullfölja saken. Jag tycker också att för ditt självförtroendes skull borde du verkligen om detta är en dröm du har försöka. Du har rättigheter som gör att du mycket väl kan studera.

  Sedan om du vill föreläsa och arbeta med Youtube är det helt underbart med. Men jag tycker absolut inte att du ska lyssna på psykologen här. Vänd dig till en yrkesvägledare eller studievägledare och prata. Där får du mycket bättre svar än av en psykolog :).

  Gillad av 1 person

  • Jag har en lätt if som skolan gjorde när jag gick på mellanstadiet hos en psykolog. Min psykolog har läst den och det stämmer att jag har en if (intellektuell funktionsnedsättning) och har man den så har man svårigheter och att läsa på yrkeshögskola kan bli tufft då det är ett högt tempo sa hon. Det kan bli tufft och svårt.

   Men min absoluta dröm är ju att få föreläsa och lära ut och samtidigt kunna hålla på med youtube och bloggen. Men man måste ju ha ett jobb och då kan jag tänka mig medicinskt sekreterare för då får jag jobba med människor och skriva.
   Men drömmen är ju att jobba hemifrån som föreläsare. Tror det skulle vara allra bäst för mig

   Gilla

 3. Så bra med en psykolog som var ärlig angående studierna. Att läsa till något är en sak. Däremot svårt att få arbeten därefter. Min bror har även han en lättare begåvningsstörning vilket gjort att han haft svårt att få och behålla arbeten efter provanställningen. Idag jobbar han på Kährs trägolv med anställning genom SAmhall och mår toppen i livet.

  Gillad av 1 person

  • Men vänta förlåt så skriver man väll ändå inte? Otroligt negativt. Okej om de är så för din bror men det betyder ju inte att det är så för alla. Man kan anpassa och få hjälp med studierna. Har själv adhd och har haft det extremt tufft med skolan MEN fick tillslut bra hjälp och klarade det.
   Riktigt provocerande och tråkigt att höra folk skriva att någon inte kommer klara det. Otroligt dåligt sagt av psykologen. En bra psykolog skulle motivera, berätta om hjälpen som finns att få och inte sätta begränsningar på vad man klarar eller inte.

   Gillad av 2 personer

 4. alltså hur kan en psykolog ens säga så , jag blir nästan lite arg nu , när jag blir faktiskt arg. Jag har pluggat på högskola visst det är tufft, men det är det liksom för alla, oavsett dingos eller inte. Men det som underlättar och gör att man klarar av slutföra en kurs är ens intresse för ämnet. Tex en kompis sa till mig en gång jag hade valt en svår kurs i gymnasiet, men den kursen för mig blev en av dom enklaste just för jag var otroligt intresserad av ämnet. vilket gjorde läsningen mer kul och intressant och inte ett uns jobbig. En psykolog borde veta bättre än att säga så. Låt aldrig någon annan påverka dig till att tro du inte klara något. Man måste få testa sina vingar här i livet, heller testa och sen inse det kanske inte va ens grej, än att aldrig testa. kram ❤

  Gilla

  • Ja jag vet att mycket har med intresse att göra också vilket helt klart sant. Och jag testar hellre än att inte testa. Testar jag och ser att det inte går så vet jag det. Då behöver jag inte fundera❤️

   Gilla

 5. På ett sätt förstår jag hur hon menade gällande höga krav och att du kanske inte skulle klara av det om det skulle vara ett hinder. Dock tycker jag inte du ska ge upp hoppet. Vill du, så våga prova. Du kan alltid hoppa av om det inte skulle fungera, för tänk.. tänk om det funkar! Jag tvivlade länge på om jag skulle klara av att plugga på högskola, men jag vågade ta steget för jag tänkte att om det blir för svårt eller om utbildningen inte skulle vara något för mig har jag möjlighet att hoppa av! När jag började ettan var vi 50 elever, nu i tvåan är vi 36, så det har hoppat av en hel del fram tills nu! Sen tycker jag det låter så fel att säga att bara för att du sitter i rullstol kan du inte ha ett ”vanligt” jobb. Vad är ett vanligt jobb?! Det går att anpassa utefter dina förutsättningar. Du kan tex sitta i kassan på affären trots rullstolen, du kan jobba på vissa lager osv… Det finns många i rullstol som har samma jobb som andra utan rullstol. Ge inte upp, Amanda!

  Gillad av 1 person

 6. Men hallå, vad är det för konstig psykolog? Så där kan hon ju inte säga till dig, Det måste ju finnas vägar att gå så att du kan läsa utbildningen. Det finns alltid stöd att få. Man måste bara veta vad man ska be om och där har psykologen en stor roll. Tycker det är bra att du vill satsa på yotuube och föreläsa men ge inte upp drömmarna om en utbildning också.

  Gillad av 1 person

 7. Förstår att det måste ha varit ett jätte jobbigt samtal.. dock verkar det ju vara ödet att när en dörr stängs, öppnas en annan?! Du kanske ska följa dina drömmar om att bli föreläsare 💗

  Gilla

 8. Amanda låt ingen säga vad du kan eller inte kan klara, sätt inga begränsningar! Du klarar allt du vill. Den psykologen du går till låter inte alls bra, den skulle istället berätta för dig vilka resurser som finns och motivera dig. Jag själv har haft det otroligt tufft i skolan pga min adhd & ångestproblematik men fick en lärare som hjälpte mig extra och fixade struktur och ordning samt satt med mig och hjälpte, det gjorde att jag klarade skolan och fick till och med högre betyg i flera ämnen, då var jag ändå på gränsen att inte alls klara det innan. På yrkeshögskolan har man rätt till extra resurser och stöd, är övertygad om att du klarar allt du vill🖤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s